21 Mart 2009 Cumartesi

yararlımı zararlımı

Bir bardak sevdiğiniz türden bitkisel çay içmek kadar insanı rahatlatan bir şey yoktur. Özellikle kış gecelerinde içinizi ısıtır, kafein maddesi içermediği için ayrıca rahatlatır.
Bazı bitkisel çay türleri belli amaçlara hitap ederek piyasaya sürülüyor.

Örneğin;
* “Echinacea” bağışıklık sistemini güçlendirir,
* “Gingko” hafıza güçlendirir ve çabuk algılama sağlar,
* “St. John’s Wort” depresyon için iyidir,
* “Chamomile - Papatya” çayı sakinleştirir ve sindirime yardım eder.
Yukarıda belirtilen iddialar iyi bir pazarlama örneği ama bilmemiz gerekir ki hiçbirinin iddiası bilimsel bir kanıta dayanmamaktadır. Hatta bazı türleri bilinçsizce kullanıldığında bazı hastalıkları tetikliyor hatta ölümcül sonuçlara ***ürüyor.
Piyasada bulunan poşet çaylar zaten bu kapsama bile girmiyor. Bu tip çaylar aslında sadece suya lezzet vermek amacıyla üretiliyor. Dolayısıyla faydası ve zararı pek te yok.
“Wellness Letter” adlı magazin dergisinden Dr. John Swartzberg bu tip çayların gerçek olmadığını, elde ettikleri başarıları bitkinin kendi özünü kullanarak kazandıklarını söylüyor.
Karakafes ya da eşek kulağı (Comfrey) denilen bitkiden elde edilen çaylar bazı hastalar için çok tehlikeli. Bu bitki karaciğer üzerinde hasara yol açabiliyor ve hasta karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyor. Bu bitki Kanada’da yasaklandı, Amerika ise bir yıl önce uyarı yayınladı.


Aşağıda bu tip zararlı olabilecek bitkilerin listesi var, lütfen dikkatle okuyunuz;
* Meyankökü tansiyon yükseltebilir.
* Bazı tür anasonlar nörolojik problemlere yol açabiliyor.
* Çalı otları karaciğere zarar veriyor.
* Yüksük otu kalp fonksiyonlarını etkiliyor.
* St. John’s Wort bir çok kimyasal ilaçla etkileşim yapabiliyor.
Bu bitkisel çayları hayatımızdan silmemiz gerektiğini mi gösteriyor? Elbette değil. Geleneksel çaylar (Kuşburnu, elma, yasemin, zencefil, papatya gibi) zarar vermiyor aksine lezzetleri de güzel olduğu için keyifle içebilirsiniz. Fakat bu çaylar bir tedavi niteliğinde değildirler. Rahatlatıcı etkilerinden başka bir özellikleri yoktur.
Diyet yapan kişilerin kullandığı laksatif etkili bitkisel çaylar ise ayrıca zararlı etkiler yapabilir. Bu haplar veya çaylar sinameki, aloe bitkisi, ravent otu, cehri, akdiken kabuğu, hintyağı gibi bitkiler içerirler ve ishal, kusma, bulantı, bayılma, karın ağrısı nadir durumlarda ölüme bile yol açabilirler.
Özellikle ağır bir hastalık geçirirken tedavi sürecinizde çevreden size önerilen otları ne şekilde olursa olsun yemeyiniz, içmeyiniz. Dağlardan otlar toplayıp kulaktan dolma bilgilerle kullanmayınız. “Herbalizm” ciddi bir iştir. Çok uzmanlık isteyen bir daldır ve ne yazık ki bunun uzmanı da pek azdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder